• Altijd vers
  • Thuisbezorgd
  • Oergezond
  • Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Eliminatie dieet hond

Het eliminatie dieet: vaak wordt dit ingezet als je met "vage" klachten regelmatig bij de dierenarts komt met je hond.

De meest gangbare vorm daarin die je vrijwel van de meeste dierenartsen hoort is: kook een onbekende diersoort en voeg daar aardappelen of rijst aan toe; doe dit 6 weken...en dan.....Blijkt het beter te gaan dan is het advies hoogst waarschijnlijk om je hond de rest van zijn leven op (peperdure) hypoallergenen brokken te zetten...

 

als ervaringsdeskundige in dit verhaal bij reeds tientallen honden ons advies:

geef een aantal weken een kant en klaar gemalen voeding op basis van 100% een betreffend diersoort. LET OP er zijn diverse merken die hun smaak bijvoorbeeld paard noemen...maar daar zit dus in heel veel gevallen kippenbot oid in voor de calcium! Ga de verpakking goed lezen, want tal van voer wordt voorzien van een vitamine preparaat om het compleet voer te maken; deze voeding gaan wij nu dus even niet voeren aan je hond om te gaan bepalen waar hij allergisch voor is.

De eerste stap: in de meeste gevallen beginnen wij met de smaak konijn. Je ziet heel soms, in nog geen 5% van de gevallen, een verergering in de klachten...maar tot een bepaalde hoogte is hier dan sprake van een ontgifting; je hond moet zijn lijf even over laten schakelen op natuurlijker voer. Gun het even de tijd...maar zie je na 5 weken nog geen resultaat, dan moeten we even bekijken wat de mogelijkheden dan zijn; maar bedenk; dat is slechts in heel enkele gevallen van belang. Kijk wel of je dan al gelijk een voer kiest waar spiervlees, bot en orgaanvlees inzit; zo voorkom je al in beginsel mogelijke tekorten.

Is na een aantal weken duidelijk dat je hond geen voedings allergie heeft, maar een omgevings allergie: dus dat je hond gevoelig is voor mijten, pollen, wasmiddelen ed. Wij zien wel vaak dat honden die dan toch op vleesvoeding blijven, deze allergieen ook op een gegeven moment beter aankunnen; de algehele conditie van je hond verbeterd en dat heeft invloed op alles verder.

Verder dus: want op maar een diersoort kan je verwachten dat na verloop van tijd wel wat tekorten in voedings stoffen kunnen ontstaan.

De tweede stap ; we voegen er een diersoort bij; en in vrijwel de meeste gevallen gaan we dan voor eend of zalm: heeft een hond veel jeukklachten dan kiezen wij eerder voor een zalm omdat de omega 3 olie een gunstig effect heeft hierop. Ook dan voer je gedurende een aantal weken alleen die twee diersoorten. Mocht dit goed gaan dan gaan we naar de volgende stap;

De derde stap; we voegen weer een diersoort erbij en wederom bekijken we of dit goed blijft gaan: daarvoor gebruiken we vaak geit of lam; uiteindelijk gaan we kijken of we uit kunnen komen op minimaal 4 diersoorten.

Wij gaan er dus niet van uit om de hond weer terug te zetten op een speciale brok voor.........maar zien de oplossing gewoon in voor de soort geschikte voeding.

in vrijwel de meeste gevallen komen wij tot de conclusie dat de meeste honden niet tegen granen (gluten) kunnen, daarna op een tweede plaats staan kip en rund ingredienten. Heel soms zie je nog wel eens dat lam niet goed valt; waarvan vrijwel iedereen denkt dat dit geschikt is voor gevoelige honden...Maar onze ervaringen bewijzen toch regelmatig het tegendeel