• Altijd vers
  • Thuisbezorgd
  • Oergezond
  • Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Gezondheidsklachten kat/poes

De gezondheid van je kat: net als bij de honden is de oorzaak van veel gezondheidsklachten terug te vinden in de voeding: 

Een kat is een carnivoor, dat betekent vleeseter. Plantaardig materiaal maakt dus geen deel uit van de dagelijkse voeding van je kat.  Maar bekijk de gemiddelde zak brokken eens op de ingredienten lijst.... Katten hebben behoefte aan veel hoogwaardige dierlijke eiwitten die vooral in spiervlees voorkomen. De evolutie heeft er voor gezorgd dat de anatomie en de stofwisseling van de kat daarop is ingesteld en wat zit er in brokken in de meeste gevallen.....

Het gebit van de kat is bedoeld voor het snijden van (spier)vlees. Zodoende heeft de kat minder behoefte om voeding te kauwen zoals bij de hond. Maar voor onderhoud van gebit en tandvlees is af en toe wat knaagwerk in de vorm van een snack of rauwe kippennek oid aan te raden.  

Van nature eten alle katten kleine prooidieren, zoals muizen, ratten ed. De maag van je kat heeft maar een kleine vullingscapaciteit en kan dus niet in volume toenemen, zoals bij honden die grote prooidieren en zodoende grote maaltijden kunnen eten, wel het geval is. Dus je kat mag je meerdere malen per dag eten geven. Het darmstelsel van de kat is relatief kort waardoor de totale darmflora 10% minder is dan bij de hond. Dat verklaart waarom katten weinig tot geen behoefte hebben aan pens en boekmaag. De meeste katten vinden dit gewoon ook niet lekker en zullen de darmen van prooidieren minder snel opeten.

Een kat heeft  qua basis dezelfde voedingsbehoeften als een hond; maar in principe is hondenvoeding ongeschikt voor katten; het grote verschil kan je vinden in de hoeveelheid bot (calcium) dat lager dient te zijn en er mogen geen groenten aan toegevoegd zijn; dit kan een kat niet verteren. 

Bedenkende dat je je kat dus overzet op een vleesdieet met 100 % rauw (kant en klaar) voer zal al heel veel gezondheidsproblemen oplossen. Voor de vertering van lichaamsonnatuurlijke producten is veel extra energie nodig; en er zal meer afval stof worden geproduceert; verklaart waarom een kat op vers meer energie heeft en minder vaak last van dingen als blaasgruis ed. De organen worden stukken minder belast.

Jeukklachten zullen in de meeste gevallen verdwijnen als je geen granen meer gaat voeren aan je kat; de vertering van vlees is dusdanig efficienter dat je de hoeveelheid ontlasting (en de geur) gelijk al ziet verminderen. Van veel mensen hebben wij vernomen dat hun kat na 2 weken alleen vlees gegeten te hebben ipv brokken nu ook nagenoeg geen tandsteen meer heeft; daardoor dus frisser ruiken. 

Dus kort samengevat: zet je je kat op voeding zoals hun lijf bedoeld is; dan zullen al veel gezondheidsproblemen binnen een aantal weken opgelost zijn. Je ziet ook binnen katten nog wel dat er aan een eliminatie dieet begonnen wordt; deze katten zou je dan het beste een tijd alleen konijn kunnen voeren, omdat dit de meest gewaardeerde smaak is.