Kan regelmatig vis geven aan je hond of kat een gezonde tractatie zijn? Weet je dat er in veel vlees namelijk meer omega 6 zit? Om optimale verhoudingen te krijgen tussen de omega 3 en 6 vetzuren kun je beter meer vette vis geven, omdat deze boordevol zit met deze vetzuren. Zijn graatjes in vis gevaarlijk voor honden en katten?

Zoals je in het filmpje kan zien kan een hond een zalmgraat eten. Ook katten kunnen prima de graten verteren zo lang je alles maar rauw! aanbiedt, net als met botten

Een aantal zaken zijn van belang bij het geven van vis.

  • is de vis vers
  • geef liefst vette vis
  • geef niet te veel in een maaltijd
  • hij lust het niet..

 

Is de vis vers?

In veel gevallen willen wij onze honden en katten vers voeren, maar in een aantal vissoorten kunnen parasieten en wormen zitten die niet zo gezond zijn voor onze huisdieren. Vrijwel alle schadelijke parasieten die erin kunnen zitten gaan door bevriezing dood. Koop je een vis bij de visboer dan hoef je niet bang te zijn voor de haringworm. Deze komt niet alleen in haring voor zoals de naam doet vermoeden, maar ook in sprotjes, makreel en wilde zalm. De haringworm komt in Nederland bijna niet meer voor omdat de haringworm het invriezen niet overleeft. In Europa is het wettelijk verplicht om alle vis die bedoeld is om rauw of vrijwel rauw te eten eerst 24 uur bij -20 °C in te vriezen.

Geef liefst vette vis.

Op zich een vrij logische redenatie als je weet dat omega 3 een VET zuur is. In wit vis soorten vind je met name deze niet, omdat het een magere soort vis is. Hoe weet je of een vis een VETTE vis is? Dit is makkelijk te onthouden, vis uit koude wateren is een vette vis, dit vet heeft de vis natuurlijk nodig als isolatie om warm te blijven.

Geef niet teveel in een maaltijd

Heb je zelf wel eens een broodje Makreel teveel gegeten? Je maag kan hier sterk op reageren. Voor een hond of kat werkt dat net zo. Teveel vet ligt zwaar op de maag je loopt het risico dat je hond of kat die vis in de voerbak associeert met die maag die van stuur was. En dan is het heel moelijk om je huisdier weer vis te leren eten.

Hij lust het niet...

Bij de eerste keer aanbieden heeft hij geen zin in vis, maar je weet hoe gezond het kan zijn en je wilt graag dat je huisdier vis eet vanwege de omega 3 vetzuren. Begin met gemalen vis die in zalmvarianten te verkrijgen zijn. Meng dat in kleine beetjes door zijn eten, steeds iets meer zo went hij er vrij gemakkelijk aan. Wil je graag dat je hond of kat een hele vis eet dan kan je ook beginnen met een haring, sprot of een sardientje in stukjes te snijden en dat door de maaltijd te mengen. Het wil nog wel eens lukken om de hardnekkige "ik lust echt geen vis" honden te verleiden door vis te mengen met pens en dat een dagje te laten marineren. Voor honden een culinaire beleving.

Geprobeert maar hij lust het nog steeds niet...

Dan zou je als (tussen)oplossing kunnen kijken of het wat wordt met vis uit blik op waterbasis. Als dit ook niet lukt dan kun je tal van omega 3 capsules krijgen waarin visolie zit of je geeft een scheutje visolie over het eten. Ook bij visolie zijn veel kwaliteitsverschillen. Geef bij voorkeur ongerafineerde olie van wilde zalm omdat daar meer en van een betere kwaliteit omega 3 vet zitten. Visolie moet een beetje stropering zijn en een donkere kleur hebben. Is de olie heel licht van kleur dan is de kans groot dat deze aangelengd is met andere olie.

Je mag een product Wilde zalmolie noemen als er minimaal 4% Wilde zalmolie inzit en dit mag worden aangelengd met andere olie. Dit geld voor alle producten die er zijn! Dit is bij wet zo geregeld. Lees het etiket goed, weet wat je geeft! 

Baya eet een visje

een lekkere zalmgraat....je hoeft dus totaal niet bang te zijn dat honden stikken in een graatje