Steeds harder merken de brokkenfabrikanten dat hun omzet terug aan het lopen is, logisch lijkt me als ik in mijn omgeving hoor dat meer mensen overstappen op natuurlijke rauwe voeding. 

Nu hebben deze firma's jarenlang geprobeerd om mensen ervan te overtuigen dat brokken beter zijn door iedereen erop te wijzen dat brokken nu eenmaal complete uitgebalanceerde voedingen zijn. Wij weten wel beter en zien complete voedingen vanuit een ander perspectief. ( voor de uitleg over compleet zie mijn blog hierover)

Nu is gebleken dat mensen niet bang meer zijn voor die kreet en gaan ze een andere stategie proberen; mensen bang maken dat het gevaarlijk is voor zowel hun eigen gezondheid als de gezondheid van hun huisdier! Met kreten als botbreuken, afsluitingen van slokdarmen en daardoor in moeten laten slapen proberen ze mensen duidelijk te maken dat brokken echt veel beter zijn. Maar was er niet een grote terugroepactie in Amerika van een brokkenfabrikant met een te hoge concentratie aan Salmonella? Wie heeft daadwerkelijk onderzocht of de botvergroeiingen ook door verkeerde voeding komt? Hebben deze dieren wel rauwe voeding gekregen in de juiste verhoudingen? ook genetisch kan er wat mis zijn.

Er wordt gesteld dat mensen ziek zijn geworden door salmonella en andere bacterien, maar in hoeveel van die gevallen is 100% zeker te garanderen dat dat komt doordat hun hond of kat rauwe voeding eet. Een BBQ de zomeravond ervoor zorgt ook vaak voor ziekteverschijnselen. Je hanteert toch gewoon normale hygiene regels als je het voer van je huisdier in een bak doet?

Mond tot mond reclame en ervaringsverhalen zijn veel sterker dan de bangmakerijk waar we al jaren mee te maken hebben.

  • in veel gevallen zie je nu eenmaal een verbetering in vachtstructuur
  • in veel gevallen zie je nu eenmaal spieren ontstaan
  • in veel gevallen zie je nu eenmaal het gebit schoner worden
  • in veel gevallen zie je nu eenmaal een veel tevredenere hond of kat

Onderzoeken die brokkenfabrikanten doen zullen in eerste instantie gericht zijn op acceptatiegraad en niet op gezondheidsvoordeel.

Er wordt in veel media gesproken over het gevaar van verstoppingen. Nu is ook daarin niet aangegeven of deze hond altijd al rauwe voeding heeft gegeten en welk bot de oorzaak is. Neem je een brokgevoerde hond die een uurtje of wat heerlijk heeft mogen knabbelen op een lekker groot "gerookt" dinobot ( =koeienpoot), dan kan je je wel voorstellen wat voor hoeveelheid ongeschikt en onverteerbaar bot deze hond naar binnen heeft gewerkt.

Als je je een beetje ingelezen hebt in botwerk dat geschikt is, dan staan daar zeker geen dragende en bewerkte delen van grotere dieren in het lijstje!

Jammer dat dit soort verhalen steeds maar van een kant worden belicht, maar dat heet nu eenmaal nieuws: goed nieuws is geen nieuws blijkbaar.