We krijgen regelmatig de vraag gesteld vanaf welke leeftijd pups vlees mogen eten. Nu is daar een heel simpel antwoord op: zo gauw de tandjes door gaan komen!

Er komen gelukkig steeds meer fokkers die pups helemaal op vers afspenen. Deze jonge honden hebben dus nog nooit brok gegeten! Wat een mooie voorsprong heb je dan in de ontwikkeling van je weerstand en darmflora.

Van veel fokkers die ooit begonnen zijn met honden en nesten op brok en daarna overgestapt zijn op verse voeding hoor je dat moederhond het veel makkelijker heeft met melkgift. Nagenoeg geen bijvoeding in de vorm van flessen is nodig zo lang moeders maar genoeg vleesvoedingen te eten krijgt.

Overstap op vlees en barf

Stel je krijgt nu een pup in huis die afgespeend is op vleesvoeding dan kan je daar natuurlijk gewoon mee doorgaan en langzaam ook beginnersbotjes zoals kippen nekken, karkassen, eenden nekken etc aan toevoegen voor de kauwbehoefte.

Heb je een pup die brokken kreeg vanuit het nest ook dan kan je gelijk overstappen op vleesvoeding. In eerste instantie een weekje gemalen voeding en dan kan je daarna ook bevleesd botwerk gaan aanbieden. Je ziet ook gelijk al dat de meeste honden van nature al weten wat ze met een groot stuk moeten doen en nemen vaak de tijd om lekker te gaan zitten knagen met hun melktandjes.

 Is er speciaal puppievoer?


Er zijn een aantal merken die speciaal voer hebben gemaakt voor puppen, maar het enige grote verschil zit in het feit dat het een stuk fijner gemalen is. Bedenk dat je pup vanaf een leeftijd van een paar weken al aan kippen nekken kan knagen dan zal je begrijpen dat je je pup ook de gewone malingen wel kan aanbieden. Waar de pupvoeding met fijne maling wel handig voor kan zijn is met de hele kleine rassen en voor de allereerste melk/vlees papjes.

Wel wil ik jullie meegeven let op de calcium in de voeding! dat er bot in gemalen zit wil nog niet zeggen dat er voldoende calcium inzit. Als er veel bot in verwerkt zit van heel jonge slacht dieren zoals tegenwoordig het geval is bij kip, eend en konijn, dan kun je nagaan dat er niet heel veel calcium inzit. Daarbij let ook op de vitamine D inname; want er is vitamine D nodig om calcium op te nemen. Geef dan gewoon minimaal 5% lever van liefst volwassen dieren of nog beter: gewoon standaard een paar keer per week een goede multi vitamine

 

In het barf principe hebben we geen speciaal voer voor ieder ras! je past hooguit de hardheid van de bevleesde botten aan. Jonge honden van middelgrote rassen met melktanden kunnen al prima overweg met kippen nekken, alle soorten vissen, konijnendelen en eenden nekken.