Er komen meer merken KVV (kant en klaar gemalen) honden en katten voeding op de markt. Wij zien dat de kwaliteit niet altijd dat is wat het moet zijn. Maar hoe herken je nou een goede kwaliteit kant en klaar gemalen voeding? Een belangrijke graadmeter is het vet en calcium (bot) percentage in de voeding.

Het vet percentage :

Honden halen een belangrijk deel van hun energie uit vetten. Wij vinden dat een vet percentage niet hoger mag zijn dan 11 tot 15 procent. Bij een hoger vet percentage ga je vlees, bot of orgaan vervangen door vet. Er komen percentages voor van 25% of meer. Bij dit soort percentages aan vet moet je minder geven per maaltijd omdat anders er ernstig overgewicht ontstaat. In vet zitten niet voldoende vitaminen en mineralen die in vlees wel zitten, langzaam ontstaan er te korten aan vitaminen en mineralen. Met op termijn gezondheidsklachten waardoor een bezoek aan de dierenarts nodig is. Goedkoop is dan weer duurkoop. Het gaat om balans tussen het percentage vlees, vet, bot en orgaan.

Het calcium percentage:

Honden hebben calcium nodig wat van nature in bot zit. De ene hond krijgt op een maaltijd van bijvoorbeeld alleen maar eendennekken hele droge en harde ontlasting die wit is van kleur. De andere hond hoeft daar totaal geen "last" van te hebben. Als je zelf de maaltijden samengesteld volgens het BARF principe dan kun zelf het percentage bot afstemmen op je hond. Minder bot en wat meer spiervlees bijvoorbeeld.Geef je KVV kant en klaar gemalen voeding dan kun je daar zelf niets in aanpassen. Het lezen van de etiketten met de analyse en de percentages van vlees, bot en orgaan zijn daarbij de uitkomst. Zo weet je wat je geeft.

Onze ervaring is dat een bot percentage van 15 procent ideaal is voor de meeste honden. Zo heb je niet te harde, witte ontlasting die een verstopping kan veroorzaken maar wel hard genoeg om de anaalklieren te kunnen ledigen tijdens het ontlasten. Verstopte anaalklieren is een veel voorkomend probleem van honden die brok krijgen. het overgrote deel van de honden de beste hoeveelheid om normale ontlasting te houden. Vijftien procent calcium (bot) zorgt voor een balans in de voeding.

Als je etiketten gaat lezen zul je nog meer zaken opvallen zoals bijvoorbeeld dat er calcium is toegevoegd als supplement. Ook zijn er producenten die gemalen bot toevoegen. Of zowel calcium supplementen en gemalen bot. Het lezen is echt de moeite waard zodat je weet wat je geeft! Wij zijn voorstander van producten waar enkel gemalen bot in zit op basis van rond de vijftien procent. Extra calcium in het product of zelf extra toevoegen als supplement wordt enkel door het lijf verwerkt als afvalstof wat alleen maar extra belasting betekend van de organen.

Analyses van de producten

Op de verpakking MOET er een analyse staan dit is wettelijk verplicht. Als er geen analyse op staat dan weet je dat de fabrikant niet gecontroleerd heeft wat de percentages aan eiwit, vet, calcium en fosfor zijn. Deze producten vinden wij zeer twijfelachtig en komen dan ook niet voor in ons assortiment.

Lijst met exacte ingredienten

Waar moet je nog meer op letten? Wat zit er aan ingrediënten in zoals orgaanvlees, te veel orgaanvlees is niet gezond voor je hond. Een groot percentage aan orgaan vlees zoals, lever en en runderstrot worden gebruikt om volume te maken, vulmiddel. Het product is niet in balans en op termijn zelfs schadelijk voor je huisdier.

Het gevaar van veel runderstrotten en orgaan in de kvv

Runderstrot is kraakbeen, knars is dat ook en wordt mee vaak meegemalen en staat op het etiket als runderbot dit is niet correct!  Vaak wordt er gedacht dat runderstrot bevleest bot is maar strot is kraakbeen en daar zit nagenoeg geen calcium in. Zo ontstaan er dan calcium tekorten bij je hond. Ook wordt niet alle orgaanvlees uitgezocht op aanwezigheid van klieren en worden deze ook meevermalen; het verwerken van runderstrotten is niet zonder risico, omdat in veel gevallen de schildklier van het rund daar aan nog  vastzit..

Krijgt je hond teveel binnen van deze onderdelen van het rund, dan kan dit resulteren in een slecht werkende schildlklier of alvleesklier bij je hond! Daarvan zijn al meerdere gevallen bekend helaas. 

Wel of geen groenten:

Niet iedere hond kan goed tegen alle groenten let goed op de exacte samenstelling van de groentemix in de hondenvoeding. Je komt nog wel eens dingen in de ingredientenlijst tegen als paprika, veel honden kunnen daar niet goed tegen.

Compleet of niet compleet

Wat is compleet? Wettelijk gezien mag je pas COMPLEET op het etiket zetten als je supplementen toevoegt, dit heet een pre-mix. Dit is vastgelegd in de AAFCO lijst. Daar staan alle chemische vitaminen en mineralen die in een pre-mix moeten zitten. Een pre-mix is samengesteld uit de ingrediënten die op de AAFCO lijst staan. De pre-mix is een poeder en wordt tijdens het malen toegevoegd. Dit is wat ons betreft sterk achterhaald, als je een pre-mix toevoegt aan een eenzijdige voeding zoals bijvoorbeeld gemalen rundervet dan mag je dat product compleet noemen. 

Wij kijken anders naar de term compleet bij verse voeding. Wij gaan uit van de natuur en onze jarenlange ervaring. Balans daar gaat het om! Zorg voor minimaal 4 diersoorten in de voedingen bekeken over 3 weken zorg voor een percentage aan bot, spiervlees en organen. In de praktijk geef je compleet als je minimaal 4 diersoorten geeft af en toe vis en wat toevoegingen zoals een rauw ei, groenten, fruit, yoghurt en walnootjes. 

Kijk eens naar je eigen voeding. Ga jij zelf iedere dag uitrekenen of je voldoende vitamines, eiwitten, ruwe vezels etc. hebt gegeten? Ook voor ons mensen betekend balans als het belangrijkste en bekeken over een langere periode. Een hond en kat zijn daarbij niet uitgezonderd. 

We zijn verleert om na te denken over voeding, alles wordt geregeld door de overheid en de voedingsindustrie. De schandalen rond voeding komen steeds vaker naar buiten. We moeten bewuster worden van wij zelf eten maar ook wat we onze grootste vriend(en) geven. Kwestie van anders denken en de verantwoording weer bij jezelf leggen. Goedkoop is duurkoop en duur is niet altijd goed.