Omdat iedere hond anders is bestaat er geen standaard manier om over te schakelen van brok op vers voer. Dat is afhankelijk van de leeftijd van je hond, de algehele gezondheid. Je beweegreden om vers voer te gaan geven. Wil je brokken blijven combineren met vers vlees. Wij hanteren wel een algemene leidraad, wil je een gericht advies dan staan we je graag te woord.

Voor jonge en gezonde volwassen honden:

Bij de meeste honden lukt het in 95 % van de gevallen om van de ene moment op de andere over te schakelen van brokken naar kant en klaar gemalen voeding. Wil de hond zijn eerste maaltijd van gemalen vers vlees niet op eten dan kun je deze aantrekkelijker maken door een klein beetje kokend water eroverheen te gieten zodat er meer geur vrijkomt. Honden moeten weer leren hoe rauwe onbewerkte voeding aanvoelt in hun bek en proeft. Sommige moeten er echt aan wennen na jaren alleen brokken te hebben gehad. Maar in 95% eet de hond het erg graag! 

Je kunt ook combineren met brokken en vers voer als menu. Geef dan drie tot vier keer per week een van onze mixmenus, de andere dagen brokken. Wij adviseren om honden die regelmatig brokken te eten krijgen en mixmenus(kvv) om niet te harde botten als kauw materiaal erbij te geven omdat het spijsverteringssysteem van je hond daar nog niet helemaal op is afgestemd. Geef je hond dan als rauwe kauwbotten zachte botten, zoals  kippenkarkas of nekken en eend en tam konijn.

Geef liever geen kvv mixmenus gemengd met brokken in een maaltijd. Voor de vertering van vlees is een lagere PH in de maag nodig dan voor de vertering van brokken. Om de voedings stoffen goed op te laten nemen adviseren wij om OF vlees OF brok te geven in een maaltijd, de ene dag brokken en andere dag een mixmenu is geen probleem! 

Voor de oudere honden of honden met verteringsproblemen:

Een hond die al wat ouder is of een hond met verteringsproblemen of erg gevoelig is voor verandering van voeding kun je helpen door de darmflora een boost te geven met goede darmbacterien. Deze goede bacterien vind je in pens en boekmaag. Ook is er speciale probiotica voor honden om een goede darmcultuur te creeren voor de vertering van gemalen bot.

 

Hoe vers voeren