Allergieën komen helaas steeds vaker voor bij honden en katten, jeuk, problemen met de vacht en oren. Verreweg de meesten klachten worden veroorzaakt door voeding. Lees hier over 'Waarom vers voeren?". Een eliminatie dieet wordt meestal pas ingezet door een dierenarts als de klachten niet met medicijnen kunnen worden opgelost.

Bij veel dierenartsen wordt er standaard gekookt vlees met rijst of aardappelen geadviseerd als eliminatie dieet. Dit is wat ons betreft achterhaald. Wij vragen ons het volgende af als dit wordt voorgeschreven door een dierenarts: als inderdaad blijkt dat je hond allergisch is voor iets in zijn huidige voeding en de klachten verdwijnen na enkele weken gekookt vlees met rijst, wat dan? Altijd gekookt vlees met rijst geven als menu levert voedingstekorten op, omdat een hond meer voedingsstoffen nodig heeft, dit zou te eenzijdig zijn.

Wat is een eliminatie dieet precies?

Een eliminatie dieet is een uitsluitingsdieet, doormiddel van voedingsonderzoek waar het huisdier allergisch voor is, op welk voedingsbestandsdeel reageert het dier met een allergische reactie. De hond of kat krijgen dan een vers vlees voeding. Na een periode van een week of twee moet er een verandering zichtbaar worden. Meestal als honden of katten vers vlees gaan eten verdwijnen de allergische reacties. Het kunnen ook verschillende voedingsingrediënten zijn waar een allergische reactie op kan komen. In ver weg de meeste gevallen los je het op door enkel en alleen nog verse vlees voeding te geven. Verder op in de tekst gaan we dieper in op "hoe start je een eliminatie dieet".

Nu wordt er meestal een speciale hypoallergene brok geadviseerd door een dierenarts waarmee de klachten in meer dan de helft van de gevallen ook vermindert gaan worden. Maar dat is eigenlijk gek, waarom dan weer terug naar een brok die de problemen vaak heeft veroorzaakt en ook nog eens erg duur is?

Waarom niet overschakelen naar natuurlijke voeding? Het probleem is meestal snel opgelost? 

Honden en katten zijn steeds vaker gevoelig voor ingrediënten als granen (gluten). Daarnaast zie je steeds vaker allergische reacties op kip, rund en in toenemende mate lam. Ook op de chemische toevoegingen die in de meeste dierenvoeding is verwerkt kunnen dieren allergisch reageren. Lees hier over "resultaten vers voer" .

Hoe start je met een eliminatie dieet voor je hond of kat?

Van de ene op de andere dag schakel je over op vers voer en dan is het belangrijk om te kiezen voor een smaak en merk waar slechts EEN diersoort in zit. Een dier soort die niet verwerkt zit de brokken die de hond krijgt.

Onze ervaringen in de afgelopen jaren leert ons; start met een van de diersoorten in dit lijstje:

  • Geit
  • Paard
  • Konijn
  • Eend
  • Kalkoen
  • Zalm
 

Let wel, dit lijstje staat in een willekeurige volgorde, waarbij alleen zalm niet aan te raden is als beginnerssmaak, omdat iedere dag vis door veel honden en katten niet gewaardeerd wordt en in een menu vaak maximaal 10% wordt gehanteerd.

Kies daarbij dan voor een kant en klare gemalen vries verse voeding  (kvv) welke alleen en uitsluitend die ingrediënten bevat van 1 enkele diersoort. Geef gedurende een aantal weken deze voeding. Neem een zo compleet mogelijke kvv zonder toevoegingen van vitamines en granen. Het product moet bot, spiervlees en orgaanvlees van een diersoort bevatten.

In de meeste gevallen zie je binnen 2 weken wat gebeuren, geef dit dan gedurende 6 weken. Gaat dat goed, dan voeg je een tweede smaak (diersoort) van deze lijst toe aan het week menu van je huisdier en wederom geef je dit 6 weken zodat je zeker weet dat het goed gaat.

Zie je al snel dat het tweede smaak (diersoort) niet goed gaat, dan stop je met die smaak en kan je deze afschrappen van het menu van je hond of kat. Dan neem je andere smaak... Op deze manier krijg je inzicht wat je hond of kat niet kan verdragen en de allergische reacties op roept.

Voor een zo compleet mogelijk menu is goed om op 4 diersoorten uit te komen. In onze lange praktijkervaring zijn er slechts enkele honden die maar twee of drie smaken konden verdragen.

Voorkom in een eliminatie dieet kip, rund en lam. Kijk goed na op ingrediënten lijsten veel fabrikanten gebruiken kippenbot als calciumbron, ook al heet de smaak dan bijvoorbeeld lam!

Probeer kip, rund en lam als het helemaal goed gaat en het dier klachten vrij is. Dan pas zou je voorzichtig een of twee maaltijden kunnen geven. Maar noodzakelijk is het niet als je maar zorgt voor voldoende afwisseling binnen de 4 diersoorten en eventueel vis dan heb je een mooie balans.

Informatie over "hoe schakel ik over van brok naar vers?"

Informatie over "hoe herken je een goede verse voeding?"

Ga naar onze blog pagina voor informatie en nieuws "lees hier verder"