Wanneer heeft je hond darm problemen? Door goed te kijken naar de ontlasting. Er kunnen dingen je gaan opvallen zoals wisselende ontlasting in hoeveelheid en structuur. Maar er kunnen andere aanwijzingenzijn zoals veel gras eten en het eten van poep van andere dieren.

Waarom eten honden poep en gras? Waar komt die behoefte vandaan? Kunnen we wat doen?

We kunnen het oplossen door te zorgen voor goede darmbacterien! Dit kan op verschillende manieren; door het geven van boekmaag of een speciale probiotica voor honden.

Na een antibiotica kuur of na een tijd van stress kan de darmflora behoorlijke schade hebben opgelopen. De darmen zorgen voor opname van de voedingsstoffen, het belangrijk om te zorgen dat deze optimaal werken zodat ze alle noodzakelijke bouwstenen uit de verse vleesvoeding halen. Om de spijsvertering en de darmen positief te beinvloeden kun je de hond boekmaag geven.

In de boekmaag van een koe zit zowel pre-biotica als pro-biotica; Jakult voor honden. Een spijsverteringsstelsel heeft goede bacteriën nodig en daarvoor zorgt de boekmaag van het rund bij honden. De boekmaag heeft veel onverteerde vezels welke reinigend werken op de darmwand, geef je hond niet te veel boekmaag in een maaltijd omdat dit laxerend kan werken. Daarentegen zijn er ook honden die door de vezels te droge ontlasting krijgen. Probeer eerst een kleine hoeveelheid uit. Ons advies is geef regelmatig kleinere hoeveelheden dan een maaltijd van alleen boekmaag.

Alles wat de koe eet komt eerst in de pens, dit is de grootste maag van de koe. Als deze pens vol is komt het voedsel met kleine beetjes terug in de mond, nu start het herkauwen. De meeste koeien doen het herkauwen liggend. Het herkauwde voedsel wordt verder verteerd in de netmaag. Vervolgens wordt in de boekmaag het vocht uit het bijna verteerde voedsel gehaald. Daarna gaat het via de lebmaag verder en komt via de darmen weer naar buiten als de bekende koeien vlaai.

De herkomst van de naam "boek-maag" is ook duidelijk te zien aan de boek-maag zelf, de boek-maag zou je kunnen zien als een grote ballon gevuld met bladzijden van een boek. Tussen al die blaadjes zit de oergezonde vulling. In Duitsland noemen ze het dan ook Blättermagen: blaadjes maag.

 

 

 

 

 

 

 

Wij hebben klanten gevaagd wat de voordelen van boekmaag zijn binnen het menu van hun hond.

• Een groot deel van de honden ging beduidend minder poep eten, waarschijnlijk dat er daardoor toch een tekort aan darmbacteriën aangevuld is geworden.

• Doordat ze regelmatig boekmaag kregen, aten veel honden beduidend minder gras en andere dingen die voor honden vrijwel onverteerbaar zijn zoals bijvoorbeeld takjes, bosgrond, papier etc. Waarschijnlijk dat een tekort aan vezels door het geven de boekmaag werd aangevuld.

• Ontlasting werd stabieler; dus niet de ene keer te hard en de dag erna te zacht

Een kleine waarschuwing, boekmaag ruikt voor honden erg lekker! Voor ons mensen is dat wat minder. Maar het is oergezond voor onze honden.

Mocht je hond altijd binnen eten krijgen of heeft je hond veel haar op zijn snuit dan kunnen wij ons voorstellen dat je liever een alternatief hiervoor geeft. Dan kun je de hond Probiotica geven dit kun je gebruiken als vervanger van de boekmaag. Speciaal voor honden en hun spijsverteringsstelsel zijn er diverse soorten probiotica en darm onderhouds artikelen. Als je hond afwijkende ontlasting heeft of gevoelige darmen. Dan kun je probiotica voor honden gerust gebruiken.