Grote kans dat een dierenarts een keer op het onderwerp voeding komt en je vraagt of je wel compleet voert.     Tja..als je zelf samenstelt of een kant en klaar gemalen voer geeft ZONDER toegevoegde vitamines niet....eerlijkheidshalve voer je dus volgens de natuurwetten compleet en niet volgens de wetten zoals opgesteld door instanties in de wereld. 

 Wat is compleet dan?

Het kromme is dat wanneer je bij je huisarts komt met klachten die eventueel gerelateerd kunnen zijn aan voeding dat je niet de vraag krijgt "eet je wel compleet"  maar dat deze juist vraagt of je wel gevarieerd en vers eet! 

Je kan je voorstellen dat je best compleet kan eten met iedere dag een diepvries pizza; want daar zit volgens onze welbekende schijf van 5 alles in: granen, eiwitten, vetten, groenten en zuivel en het eerste advies van ze is eet gevarieerd (nou er zijn genoeg smaken pizza te vinden in de diepvries)

Aldus even terug naar de serieuze kant van het verhaal waar ik even deze vergelijkingsvorm op los heb gelaten.

De term compleet heeft te maken met een minimale eis wat er in een honden en kattenvoeding zou moeten zitten om ook "COMPLEET" op je verpakking te mogen zetten. Echter zijn deze cijfers gebaseerd op wat er bekend is  aan minimale hoeveelheden aan voedingsstoffen om een dier niet dood te laten gaan en kan je door toevoeging van een pre-mix met vitamines en mineralen als heel gauw een compleet voer gemaakt hebben zoals je zult begrijpen. 

 Als kvv fabrikant zou je wel kunnen onderzoeken dmv laboratorium analyses of alles in je produkt zit en ook dan mag het compleet voer heten. Aangezien deze onderzoeken erg duur zijn heeft alleen de firma Bandit dit in Nederland gedaan.  Deze heeft vleesmixen zonder toevoegingen die de term "compleet"  op hun verpakking mag zetten. Alle andere merken hebben dus aanvullend diervoeder erop staan, omdat je wettelijk gezien niet anders erop mag zetten zonder dat het aan te tonen is.  

Maar lopen onze dieren dan geen tekorten op? 

Ga ik weer even terug naar mijn uitgebreide pizza menu; dan zou ik dus met iedere dag een vitamine pilletje dus gewoon gezond moeten zijn en blijven, maar ik vermoed dat je wel kan bedenken dat als je dat een aantal jaar volhoudt,  je gezondheid er niet heel best meer voor zal staan. Terug naar het advies; afwisseling en vers en dan blijf je een stuk gezonder en fitter. Dus als antwoord op die vraag of je hond of kat niets tekort komt is dan wettelijk gezien geen ja op te zeggen, maar als je je gezonde verstand gebruikt dan weet je het anwoord eigenlijk wel.

Op het etiket kan je zien of een kvv dus compleet is, maar laat je ook daarin niet misleiden door toevoegingen achter merknamen en smaken, want het mag  pas compleet heten als er op vermeld staat dat er vitamines en mineralen zijn toegevoegd met uitgebreide analyses op vitamine en mineralen niveau.  Dan pas mag er complete voeding op staan en anders ben je wettelijk verplicht om er "aanvullend diervoer" op te zettten.  Kijk maar naar de bekende merken als Farm-Food, Duck, Energique, Prins etc..daar staat complete hondenvoeding of kattenvoeding op, omdat er dingen aan zijn toegevoegd. 

Hoe voer ik dan natuurwet gezien compleet?

Kijk naar je eigen voedingspartoon; ook jij zal niet iedere dag compleet eten natuurlijk, maar je weet dat wanneer je veel vers eet en veel afwisselt, dat je niets tekort komt. Onze schijf van 5 is voor honden en katten te vergelijken met de volgende onderdelen om volledig te eten:

 60%- 70 % rauwe en goed bevleesde botten met ong. 15% KAAL bot hierin. Dus ook te zien als 15% bot en 45 % spiervlees

- 15% groenten, fruit, kruiden, ei, yoghurt, kwark 

- 10% - 15% orgaanvlees ( maag, pens, lever, hartjes en nieren)

- 10% overig zoals snacks, trainingsbeloningen, noten, supplementen ed

Maar ook in deze opsomming verschillen de meningen en zie je aan sommige honden dat ze net wat meer van het een of ander nodig hebben.  Sommige stromingen binnen de barf/nrv wereld vinden pens een complete maaltijd en anderen vinden hart weer een onderdeel van spiervlees. Dus net als bij ons de schijf van 5 anders geinterpreteerd wordt, geldt dat ook binnen de ideeen van rauw voeren. 

Maar conclusie van het verhaal hoop ik dat duidelijk is dat wanneer je zorgt voor afwisseling en daarbij de basis lijst aanhoudt je hond of kat niets tekort komt. Dit bekijk je dus net als voor jezelf niet per dag, want heb je voor jezelf wel eens uitgerekend of je vandaag COMPLEET gegeten hebt:-)  Toch wil ik iedereen adviseren om serieus te kijken naar een vitaminepreparaat als je geen voer met premix wil voeren. Want ook voor ons mensen geldt dat hoewel je altijd vers zou eten ook tekorten op sommige vitamines kunnen ontstaan. Gewoonweg omdat onze huidige voedingsmiddelen zo hard moeten groeien dat daar amper tijd is om voldoende aan vitamines en mineralen in de kunnen ontwikkelen.

 

Speciale aandacht is wel even voor veel aanbieders die vanuit de Duitse markt in Nederland hun produkten verkopen. In deze artikelen zitten namelijk in vrijwel alle gevallen 60% vlees en de rest is aardappel/rijst groentenmix. Dus let op dat in deze mixen die volgens hun complete voedingen zijn dus helemaal GEEN calcium bevatten. Ze geven wel ergens advies dat er bot bijgevoerd moet worden of hebben een poedertje daarvoor in het assortiment.  Als je dus een pup deze voeding geeft dan kun je bijna zeker ervanuit gaan dat deze dus veel te weinig calcium binnen gaat krijgen om een goede bot en tandenstructuur te ontwikkelen.