Wij zijn een ochtend uitgenodigd door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) die zich een beeld wil gaan vormen wat er tegenwoordig allemaal meespeelt met deze vorm van voeding voor honden en katten. In een soort info pannel setting zijn een aantal aanbieders en gebruikers "gehoord".

Waar ze zich met name druk om maken (en wij ook zeer zeker) is de enorme toename in mensen die vers voeren en dat in combinatie met de opkomst van vleesverwerkende partijen die op deze manier hun "afval" kwijt proberen te raken. Ook die opkomst zien wij helaas al jaren aankomen en de laatste tijd lijkt het er meer en meer op dat er aanbieders op de markt komen die denken het er even bij te doen. Wil je een goede kwaliteit honden of kattenvoer maken dan heb je zeker kennis nodig van de basis behoeften zoals calcium hoeveelheid, verhoudingen in bot/spier/orgaanvlees en dat soort zaken. 

Met verbazing zie ik smaken en merken langskomen met een samenstelling als gemalen Nekvlees, Rundervet, Bloed, Worteltjes en Rode bieten en dat wordt verkocht als complete  KVV diervoeding! en dat er ook zeer eenzijdig gevoerd wordt!

Gaat een hond dan na een aantal jaren klachten krijgen omdat een eigenaar in goed vertrouwen dit voer gaat geven (want het is nu eenmaal compleet volgens de website)  dan zal de hele vers voer branch daar het dupe van worden, want het ligt aan het voer en dus niet aan dat specifieke smaak/merk. Dan zie ik ook her en der diverse aanbieders die dragende botten van grote zoogdieren aanbieden! als gezond kauwplezier. Dat is het dus NIET!!  De kans op een afbrekende hoektand of een stuk bot dat in de darm blijft zitten omdat het veel te hard is kan je wel bedenken. En wederom zal het zo zijn; "zie je wel dat rauwe voeding gevaarlijk is! "

Nu hebben wij inmiddels ruim 12 jaar ervaring in de diervoedingen op vers gebied dus weten inmiddels welke ingredienten van belang zijn en kunnen daardoor ook wel degelijk kwaliteiten beoordelen. Op basis daarvan hebben wij inmiddels een mooi assoriment met eigen smaken in de markt gezet.

De grootste zorg van de NVWA is dat de huidige nieuwe groep mensen die ook rauw wil gaan voeren zich zal richten op goedkopere aanbieders die het niet zo nauw nemen met dingen als voedselveiligheid, traceerbaarheid, analyses en samenstelling. Deze mensen zullen zich minder snel echt verdiepen in menusamenstelling ed. Hoewel voor een controlerende overheidsinstantie het belang van voedselveiligheid voor de mensen groter is; ook hebben we even kunnen spreken over samenstelling en wat er allemaal in een kant en klaar gemalen voeding moet zitten voor ook een gezonde hond of kat! daar zijn wij zeker blij mee, want ook op dat gebied zien we tal van "wanpraktijken" met samenstellingen zonder belangrijke ingredienten als botten voor de calcium of extreem hoge gehaltes aan orgaanvlees ed.

 

Aldus zijn wij zeker met een goed gevoel weer weg gegaan bij hun; ze nemen onze meningen en kennis zeker mee in het kijken hoe er wetgeving kan worden gemaakt om wanpraktijken te voorkomen.