Botten zijn alleen gevaarlijk als de botten bereid zijn. Gekookt, gebakken, gebraden of gerookt is gevaarlijk voor een hond! Dit komt omdat door de verhitting het bot harder wordt en daardoor kan versplinteren. Deze splinters kunnen beschadigingen geven in de slokdarm en het spijsverteringssysteem en kunnen verslikken of verstikking geven. Geef ook geen botten die een dragende functie hebben in het skelet, scheenbenen, of knie gewrichten. Deze delen zijn te hard en geven veel slijtage aan het gebit. De hond moet het bot kapot kunnen bijten om zo calcium binnen te krijgen.

Toch is vleesbot een belangrijk deel van het menu. Je voert vlees botten om de hond te voorzien van calcium. Naast calcium bevatten vlees botten andere vitamines, mineralen en vetzuren. Ook kom je tegemoet aan de kluif behoefte van de hond! Door het kluiven aan bevleesde botten blijven de tanden schoon en het tandvlees gezond.

Door de calcium wordt de ontlasting ook witter en harder. Dit geeft alleen maar voordelen! Door een rauw vlees dieet met calcium gaat de hond veel minder ontlasting produceren. De ontlasting word witter en veel steviger. Hierdoor moet de hond harder werken om de darmen te legen. Door het harder moeten persen betekent dat er bijna geen anaalklier verstoppings-problemen meer kunnen ontstaan de hond lost dit op deze manier zelf op.

Door dat het maagzuur hoger wordt van de hond omdat de maag het bot moet gaan verteren hebben ziekte verwekkers zoals bacterieen en parasieten ook minder kans om te overleven. Wormen kunnen minder snel problemen geven. De eitjes van wormen komen binnen bij de hond doordat ze buiten van alles eten.  Ontlasting van andere dieren, modder etc. De eitjes ontwikkelen zich later in de darmen tot wormpjes. Doordat het maagzuur hoger wordt komen ze minder snel of niet tot ontwikkeling. Ik laat de ontlasting controleren door een dierenarts op wormpjes, dit doe ik ongeveer om de 6 maanden. Ik voer rauw vers voer en vleesbot aan al mijn honden in al die tijd is er 1 wormen kuur nodig geweest in 5 jaar tijd. Het standaard ontwormen is mijn inziens niet noodzakelijk het bespaard de hond overbodige gifstoffen en geld.

Als je kiest voor kant en klare rauwe vlees voeding (KVV) dan zit daar bot in vermalen in de juiste hoeveelheid. Toch is het belangrijk om 1 tot 2 maal per week een bevleesde botten te geven om tegemoet te komen aan de kauw behoefte en de gezondheid van het gebit.

Wil je meer weten over vlees botten voeren dan vind je meer informatie bij “Dieet samenstellen”