Het is weer bijna oud en nieuw en voor veel dieren is de aanloop naar deze periode al angstig, omdat er altijd mensen zullen blijven die zich niet houden aan de tijden waneer het afgestoken mag worden..... Tegenwoordig worden er heel veel producten aangeboden die werken tegen vuurwerkangst. Maar hoe werken deze middelen en wat werkt goed voor jouw dier(en)

Door de bomen het bos niet meer zien en radeloos wat toe te passen?  Ik wil met deze info de keuze wat vergemakkelijken: 

 

Meestal wordt door de dierenarts de reguliere medicatie aangeboden. Niet ieder produkt blijkt veilig te zijn en het effect te geven wat je zou willen.

SILEO voor de hond:
Sileo is een relatief nieuw middel dat geregistreerd is tegen vuurwerkangst bij honden. Het bevat Dexmedetomidine hydrochloride. Deze stof wordt in de geneeskunde gebruikt als pre-narcose en heeft dus een zeer bewustzijns verlagende werking.  Met dit middel lijkt het er net op of de hnd slaapt maar prikkels kunnen nog steeds binnen komen.
bekende bijwerkingen (extreem) vertraagde hartslag en daling van lichamstemperatuur). Veel voorkomende bijwerkingen zijn braken en incontinentie.
Lees de bijsluiter goed door en laat je hond nooit alleen bij gebruik van dit middel!! je kunt je voorstellen wat de combinatie met extreem lage hartslag EN verlaagde lichaamstemperatuur voor effect kan hebben.

ALPRAZOLAM voor hond en kat:
Alprazolam is ook verkrijgbaar als humane medicatie. Het valt onder de bezodiazepines. De angst reducerende werking van Alprazolam is wetenschappelijk goed onderbouwd. Hiermee kan op de dag van het afsteken van het vuurwerk begonnen worden, maar bij voorkeur een dag ervoor. 
Een alternatief voor Alprazolam is DIAZEPAM (Valium), deze medicatie heeft een meer sedatieve (bewustzijns verlagende) en minder anxiolytische (angst reducerende) werking. Alprazolam heeft daarom de voorkeur. Voor alle bezodiazepines geldt dat zij slechts kort mogen worden gebruikt vanwege de zware belasting van nieren en lever en andere bijwerkingen.
Lees de bijsluiter goed door en laat je hond nooit alleen bij gebruik van dit middel.


ZYLKÈNE voor hond en kat:
Zylkène is een supplement dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten.Voor kortdurende stress zoals vuurwerkangst, kan 1 tot 2 dagen van tevoren met Zylkène worden begonnen. internet staat vol met verhalen tegen deze medicatie; lees je goed in

 

Aan alternatieve manieren zijn er ook veel kezemogelijkheden! 

Aromatherapie: werken met  Etherische olie 

Ik heb al een aantal jaar hele fijne ervaringen mogen hebben bij de etherische oliën van Young Living*. Deze oliën zijn 100% natuurlijk en zuiver en hebben een grote therapeutische waarde.  De Etherische oliën werken doormiddel van geur in het limbisch systeem (dit gaat zeer snel en vaak al binnen enkele seconden) een 100% natuurlijke manier!

Vandaar dat er in de webshop de vuurwerkmix te verkrijgen is; dit is het recept dat in de jaren dat ik ermee bezig ben uitvoerig getest is en in de meeste gevallen goed werkt. Daarnaast kan er maatwerk mogelijk zijn, omdat de oorzaak van de angst op een ander vlak kan liggen. Vooral bij trauma heb je heel even hulp nodig van een andere etherische olie om dat stukje te verwerken.

VUURWERK-MIX voor de hond:
Dit is een door ons "hondenteam" samengesteld recept van etherische oliën die ontspanning geven bij (vuurwerk)angst.  Deze hoeft niet dagen of weken van te voren gebruikt te worden. Wel is het handig om eerder aan te schaffen om te ervaren hoe het dier erop reageert, want dan kan met een stukje maatwerk verder behandeld worden.

Hoe fijn is het als je hond ook tijdens het wandelen niet meer extreem hoeft te schrikken van knallen. Het mooie van het werken met deze olien is dat je op een doekje of een neusinhaler ook op de wandeling zelf wat mee kan nemen en bij schrik kan je de hond dit doekje aanbieden en weer tot rust brengen.

Mocht je zelf al weten dat je geen "standaard" hond hebt, dan hebben we van de 3 meest toegepaste mixen tegen angst die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld een testsetjes gemaakt. Wanneer een van deze goed aanslaat kun je deze bijbestellen. 

VUURWERK-MIX voor de kat:
De vuurwerk-mix kan voor korte duur, dus tijdens de oud en nieuw periode, ingezet worden bij katten. De olie niet op de kat zelf aanbrengen. Het beste is via een koudwater diffuser of indirect op een doekje zodat het dier ervan weg kan.


Homeopathie.:

met veel van deze artikelen dien je weken van te voren te beginnen en op te bouwen:

je begint met PUUR Tranquil of PHYTONICS Strezz in November of eerder. Combineer dit met PUUR Nervo vanaf half december. Eventueel kan tijdens de knaldagen zelf nog Bach rescue remedy worden gegeven.
Puur nervo/nervositeit voor hond en kat: Bij onrust en nervositeit bij dieren, in het bijzonder voor harde geluiden, vuurwerk of onweer. 

BACH RESCUE voor hond en kat:
Deze bach is kant en klaar en al verdunt naar dieren. Te gebruiken bij acute stress situaties, maar ook voor langere termijn stress.