Een vraagstuk waar je mee kan zitten: ga ik ieder jaar als de oproepkaart weer in de brievenbus valt naar de dierenarts voor een volledige cocktail enting inclusief Weil, (rabiees) en kennelhoest?

Voor de meeste mensen een logische Ja!  als antwoord want dat moet nu eenmaal om zeker te zijn dat je hond of kat niet ziek wordt en omdat veel pensions, hondenscholen en dergelijke dat eisen. Er wordt in vrijwel alle gevallen geadviseerd om met 6, 9 en 12 weken te enten en daarna jaarlijks.

Maar het kan ook anders, vandaar mijn concrete praktijkvoorbeeld en wat de "einduitslag" dan is.

Bij de fokker zijn de pups op een leeftijd van 6 weken getiterd. Bij titeren worden de antilichamen bepaald die een hond ( en kat ) heeft voor een aantal ziekten, waarbij met name gekeken wordt naar Hondenziekte, Parvo en HCC (leverziekte) Daarvoor  wordt wat bloed afgenomen en met een test (de vaccicheck) kan er uitgelezen worden adhv een stripje hoeveel antistoffen er aanwezig zijn in het bloed. Nu hadden de pups op deze leeftijd nog ruim voldoende antistoffen voor alle besmettelijke ziekten waartegen je bij de allereerste pupenting zou enten. Aldus is er op de leeftijd van 6 weken niet geent.

De pups vliegen uit...

Mijn pup heb ik op de leeftijd van 16 weken daarna laten titeren: onderstaande foto geeft het beeld van de hoeveelheid antistoffen op die leeftijd:

Daaruit blijkt dat de maturnale imuniteit (die ze van mams mee hebben gekregen) inmiddels nagenoeg weg is. Daarop is dus de enting gezet en na een maand controleer je die enting en onderstaande afbeelding laat daarvan de uitslag  zien.

 

 

Hierbij is duidelijk te zien dat de stippen groot en donker zijn dat geeft de hoeveelheid antilichamen aan die zijn aangetroffen in het bloed. Uit deze uitslag kan je nu met zekerheid concluderen dat de enting is aangeslagen en de hond voldoende beschermd is.  Dit is dus het resultaat van slechts 1 enting op het juiste moment; en dat moment kan voor iedere hond ook weer anders zijn!

Mocht er nu een van de stippen toch nog te licht blijven (onvoldoende bescherming) dan kan je gericht nog een stof bij enten. Dus ook dan hoef je je hond niet de volledige cocktail te geven, maar kan je op maat enten.

 

Deze manier van omgaan met bescherming tegen de voorkomende hondenziekten geven mij nu zekerheid dat mijn hond voldoende beschermd is voor de komende paar jaar. Ik wil ook echt niemand een mening opdringen want iedereen moet gewoon doen waar hij zicht goed bij voelt. Voelt het voor jou zekerder om toch jaarlijks alles te enten; gewoon doen! evenals de keus voor Weil en kennelhoest. Ook dat is een hele persoonlijke keuze, want in een gebied met veel (water)ratten en een hond die heel graag zwemt moet je je inderdaad afvragen of Weil weglaten handig is.

 

Terugkomende op maar het moet van het pension, hondenschool en dergelijke. Raad van beheer en de Dibevo staan ook open voor de vaccicheck. Je moet nu eenmaal bewijzen dat je hond voldoende bescherming heeft en dat kan op twee manieren; door netjes volgens schema te enten OF door aan te tonen middels deze test dat je hond of kat voldoende beschermd is

http://www.dibevo.nl/nieuws/titerbepaling-toegestaan