Moet ik nu vaker de tanden poetsen omdat ze geen brokjes eten?

Wanneer hondentanden niet echt dagelijks gebruikt worden voor het knagen op botten en dergelijke kan er plak en tandsteen ontstaan. Uit onze jarenlange ervaringen en reacties van mensen die overstappen van brokken naar vers is wel duidelijk naar voren gekomen dat er juist door het eten van vlees en bevleesde botten veel minder tandaanslag is dan wanneer de hond alleen brokken krijgt. De grootste veroorzaker van plak is de hoge concentratie aan zetmeel in een hondenbrok. Vergelijk het maar eens met jezelf, wanneer je een biscuitje eet: ook dan blijft er in alle hoeken van je kiezen van alles achter; dat effect hebben veel brokken op de honden tanden en kiezen.

Echter zijn er moeilijk bereikbare plekjes in de hondenbek met altijd een kans voor aanslag. Het poetsen van tanden kan helpen met bijvoorbeeld een zachte tandenborstel of een vochtig gemaakte lapje dat je om je vinger kan winden maar wel zonder tandpasta! Tandsteen zou beter eerst verwijderd kunnen worden met een tandenschraper een dierenarts kan je daarbij helpen.

Als je je hond hoofdzakelijk kant en klaar gemalen voeding geeft, dan zou je als tandenborstel regelmatig kauwwerk kunnen geven waardoor de achterste kiezen aan het werk gezet worden. Hierbij kan je denken aan kippennekken, zalmkoppen, ribben, runderstrotten en rauwe runderoren. Ook een runderpenslap die vrij groot is kan bij sommige honden ervoor zorgen dat ze hun achterste kiezen gaan inzetten om deze stuk te bijten. Er zijn uiteraard ook genoeg honden die een penslap liefst zo groot mogelijk naar binnen werken. Dan heb je weinig effect van de penslap als tandenborstel; een optie kan zijn om dan een stuk van die lap vast te spijkeren op een boomstronk, zodat het niet in zijn geheel naar binnen gewerkt kan worden.

Aan gedroogde snacks zijn (absoluut geen gerookte botten ivm splinters) ook veel mogelijkheden om zowel te snoepen als tegelijk de tanden te poetsen. Daarbij kun je met name denken aan stukken runderkophuid, runderoren etc.

Wij raden af om harde botten te geven, vaak geven mensen al dan niet gerookte runderpoten en onderdelen, omdat de hond daar lekker lang mee bezig is. Het gevaar voor afbrekende hoektanden en kiezen is met dit soort botten zeker aanwezig. Ook is er een versnelde slijtage van de tanden. Het bot dat wel opgegeten wordt is heel erg slecht te verteren voor een hondenmaag en er ontstaat daardoor natuurlijk ook gevaar bij de vertering. Dus let op!!

Ook de zogenoemde dentasticks zullen nagenoeg niets kunnen betekenen voor een hondengebit. Veel honden zien dit als een lekkernij en het is binnen een mum van tijd opgegeten zonder dat er een tandenpoetsend effect te zien is.  

Als illustratie een van de kanten van een gebit van een hond die vanaf een leeftijd van 4 maanden uitsluitend vleesvoeding heeft gegeten en op deze foto bijna 10 jaar oud is!  

 

tanden oudere hond