Waarom ik dit blog schrijf heeft meer te maken met de onwaarheden die meer en meer worden gepubliceerd door sterke tegenhangers van vers voer dan om je bang te maken.....

Als consument wordt je afgeraden om je hond of kat rauwe voeding te geven omdat er gevaar is voor salmonella. Maar dan is mijn allerseerste tegenvraag? U eet toch ook gewoon een kipfilet die dus rauw gekocht wordt en verwerkt?

Ik wil hierbij stellen dat het voorkomen van een besmetting van welke aard dan ook voor een groot deel te maken heeft met gewone normale en logische standaard hygiene regels die er voor zowel humane als diervoeding zijn!

Salmonella kan via besmet vlees via de bek binnenkomen. Dus ja rauwe voeding kan salmonella veroozaken, aangezien rauwe voeding vers en en daardoor nog goede voedingsstoffen bevat is het natuurlijk ook van belang dat het in de hele keten vers blijft, dus van verwerking tot en met de consumptie hiervan. De regels voor verwerking van kvv (kant en klaar gemalen voer) zijn daar streng genoeg in.

Eenmaal aangekocht om aan je hond of kat gegeven te worden houdt het verhaaltje niet helemaal op, want ook zelf kan je zorgen dat het voer zo lang mogelijk vers blijft. Ontdooi daarom nooit te veel vlees tegelijk als je hond of kat in 2 tot 3 dagen op zou eten. Doe dit in een afgesloten bak in de koelkast waar je voor het ontdooien de plastik worst verpaking al vanaf haalt want dit voorkomt uit elkaar spattende worsten tijdens ondooien en er blijft minder restvlees achter op de verpakking wat ook weer een besmettingsbron kan worden voor je eigen gezondheid. Logischerwijze was je je handen voor en na het bereiden van de maaltijd van je hond of kat....net als je voor/tijdens en na het bereiden van je eigen kipfilet je handen zou wassen.

 

Dan...stel...er komt salmonella in je huisdier; dan wil dat in veel gevallen nog steeds niet zeggen dat je dier er enorm ziek van wordt. Er leven zowieso altijd al salmonella bacterien in een darm van je huisdier als normale "bewoners" naast vele andere soorten bacterien, alleen een TEVEEL ervan kan een ziektebeeld geven Een rauw gevoerde hond of kat is weerbaarder tegen deze besmetting, omdat deze een betere afweer hebben.

Wellicht weet je al dat de maag van een rauw gevoerde hond of kat veel zuurder is dan een dier dat alleen of hoofdzakelijk brokken krijgt..en daar zit ook weer een mooi iets in, want met een zure maag is het voor salmonella en andere bacterieen veel lastiger om de darmen te bereiken. Het maagzuur kan deze al uitschakelen voordat ze op de plek zijn waar ze ziekte beelden kunnen veroozaken als diaree.

Zorg je daarnaast voor een goede darmflora, dan zorgen de goede bacterien die daar dan inzitten weer ervoor dat ze je huisdier beschermen tegen ziek worden van een slechte bacterie. Dit kan je doen in de vorm van pro-biotica (capsules) of het voeren van vuile boekmaag of vuile pens.

Al met al merken wij als voorstanders van rauwe voeding dat er meer en meer geroepen wordt hoe slecht het voor je huisdier zou kunnen zijn...van diverse kanten; brokken fabrikanten, voedingscentrum, dierenartsen enzovoort. Wij zijn er inmiddels helemaal van overtuigd dat de voordelen van rauw t.o.v brok zo veel beter zijn dat ik toch hier heel even een klein verhaal over kwijt wilde. 

Met gewoon normale hygiene regels is er dus helemaal niets aan de hand...