Nee dit is een fabeltje! Door de geur van konijnen, hazen, vogels, reeën etc. worden de hersenen gepikkeld van de hond. Deze stimulatie kan zijn jachtinstinct wakker maken of stimuleren, deze stimulatie die zorgt er voor dat de hond gaat jagen. In de ene hond zit meer jachtpassie dan in de andere, dit is aangeboren. Bij de jachthonden rassen kom je het vaker tegen en dat is niet verwonderlijk. Door het jachtinstinct rent hij achter wild aan om het te pakken te krijgen. Wild zal ook weg rennen of vliegen, de hond zal het willen na jagen. Deze beweging stimuleert nog eens extra de jachtdrift. De geur van vers voer, vlees en bot stimuleert en prikkelt de hersenen niet van de hond om te gaan jagen omdat dit een andere geur afgeeft en niet beweegt. Dit is gewoon voedsel voor de hond.

 

Een hond gaat niet meer jagen van het eten van vers rauw voer. Alle honden komen oorspronkelijk van de wolf en er zit in meer of mindere maten jachtgedrag in elke hond. Denk aan achter een  blaadje aan rennen of een speeltje. Bij onze jachthonden rassen vind je sneller het jachtinstinct, dit is logisch omdat jachthonden zoals de bijvoorbeeld de Golden Retriever, Labrador Retriever, Terriërs maar ook een Weimeraner of Duitse Staande Korthaar worden nog steeds gefokt voor de jacht. Fokkers zullen dan ook selectief kijken om dit jachtinstinct in stand te houden. Toch zien we steeds vaker dat het jachtinstinct niet meer als belangrijk wordt gezien en fokt men niet meer expliciet op deze kwaliteiten. Dit zegt niet dat ze niet meer willen jagen. Het blijft een hond.

 

Als je hond het bos in duikt en je ziet hem even niet dan kan het zomaar zijn dat hij achter wild aanzit. Probeer dit te voorkomen om het wild te sparen, die lopen of vliegen zich vaak vast met alle gevolgen van dien.

 

 

 

 

 

Jagende  honden