Het zelf samenstellen van honden en kattenvoeding is niet zo moeilijk als iedereen denkt. Het is belangrijk om de basis te weten en voldoende variatie te brengen in het “menu” We geven verse, rauwe en onbewerkte producten. Je kan een menu zelf samenstellen of je geeft kant-en-klare voeding (KVV) zoals Versvoer mixmenus.

Korte inleiding in het zelf samenstellen van een vers voer menu.

Als je zelf het menu voor je hond of kat wil samenstellen moet je bepaalde verhoudingen aanhouden in vlees, botten, orgaanvlees, groente/fruit en een deel overige. Alles wordt rauw gegeven. Het spijsverteringssyteem moet hier aan wennen omdat brokken het spijsverteringssyteem lui hebben gemaakt. Je geeft een week kant en klaar gemalen voeding (KVV) waarin zowel gemalen botten, als vlees en orgaan in zit. Na een week ga je als afwisseling en om in de kauwbehoefte van je hond te voorzien met grotere stukken vlees of bot. Dit zou je enkele maaltijden per week kunnen doen zonder dat je verhoudingen niet meer kloppen. Natuurlijk kun je in de mixmenus ook voldoende afwisselen, maar vergeet niet dat elke hond ook kauw behoefte heeft en door het kauwen houd hij zijn gebid nagenoeg tandsteen vrij.

Wij hebben voor de mensen een schijf van 5 en voor een hond ziet dat er als volgt uit:

- 60%- 70 % rauwe en goed bevleesde botten

- 15% groenten, fruit en dergelijke

- 10% - 15% orgaanvlees

- 10% overig zoals snacks, trainingsbeloningen, noten, eieren, supplementen ed

Goed bevleesde botten zijn: kipkarkassen, fazantenkarkassen, eendenkarkas, geiten en lamsribben, onderdelen waar bot en vlees nog aan elkaar vast zit. Geef je botten waar niet ze veel vlees aan zit zoals bij eenden, kippen of kalkoennekken het geval is dan geeft je er extra vlees bij zoals paardenvlees, rundvlees, lamsvlees, geitenvlees etc. Orgaanvlees is: hart, lever, nier en pens. Orgaanvlees werkt voor de meeste honden laxerend. Ook vis hoort in het menu, eenmaal per twee weken een dag vis zoals  haringen, sprot of zalm-lijven of koppen is gezond zo krijgen ze extra omega 3 binnen. Van een maaltijd met hoofdzakelijk orgaan zal de hond misschien wat dunne ontlasting of diarree kunnen krijgen. Daarentegen geeft bot met weinig vlees een stoppend effect wat resulteerd in hardere ontlasting. Dit is helemaal niet erg, maar zorg er wel voor dat je hond dan niet verstopt raakt. Wij helpen je graag op weg bij deze nieuwe manier van van natuurlijk en oergezond voeren.

Als je dit allemaal leest kan het je duizelen van de informatie, neem gerust contact met ons op we helpen je graag. Wil je gewoon starten en alle informatie op je laten inwerken dan is dit een mooi [starterspaket].

Niet iedere maaltijd hoeft een complete maaltijd te zijn!  

Als je afwisselt in producten en dat bekijkt over meerdere dagen dan voer je compleet. Wij eten ook niet iedere dag alles wat we nodig hebben aan voedingsstoffen, waarom zou dat bij zoogdieren anders zijn? Stof tot nadenken...

Vers voer barf