Het verse hondenvoeding bos:  het bos en de bomen

 

Door de bomen zien veel mensen tegenwoordig het bos niet meer. En nu is het helemaal niet  Dat bos en Die bomen waar wij tegenwoordig mee te maken hebben, want met bepaalde routepaaltjes krijgen wij de mensen altijd wel op de goede weg. ECHTER….er komt al meer en meer onkruid op het pad!

En onkruid heeft een groot nadeel.

 

Hoe onderscheidt je het onkruid van de goede bomen en blijf je op het juiste pad? Dat wil ik in dit stuk uitleggen.

 

Een hond of kat heeft een bepaalde behoeft aan voeding en wij voorzien gelukkig al meer en meer in die vorm op basis van natuurlijk samengestelde voeding. Deze zal dan hoofdzakelijk bestaan uit een vorm die veel lijkt op de oorspronkelijke voeding; welke is gebaseerd op prooidieren.  Vandaar dat je bepaalde verhoudingen tegenkomt die vergelijkbaar zijn in bot, spier en orgaanvlees.  Deze produkten worden gemalen en dan kant en klaar aangeboden, vaak in worstverpakkingen, zodat je het alleen maar hoeft te ontdooien en in de voerbak te doen.  We noemen het daarom KVV: Kant –en-klaar Vers Voer

 

Nu zijn verreweg de meeste prooidieren opgebouwd uit zo’n 15% botten bezien over de totale massa. Helaas zien wij veel (nieuwe/goedkopere) KVV merken die vele malen hoger zitten in die hoeveelheid, waardoor groeistoornissen voor een opgroeiende hond op de loer liggen. Teveel calcium is voor een volwassen hond ook niet goed, want de ontlasting is daardoor veel te hard en je loopt een reëele kans op een verstopping.  Ga nu niet zorgen voor een zachtere ontlasting door telkens dingen toe te gaan voegen zoals olie om  maar te zorgen dat je hond of kat zich goed kan ontlasten! maar zorg voor de juiste verhoudingen zodat het vertering systeem van je hond of kat hier op de normale en natuurlijke manier mee om kan gaan. En dat betekent dan in veel gevallen: zoek een voer waar je huisdier zonder er altijd diverse zaken aan toe te moeten voegen een normale ontlasting op heeft!

 

Gaan we verder  kijken naar ingrediënten, dan is het grootste kwaliteitsverschil en prijsverschil in de kwaliteit en hoeveelheid spiervlees terug te zien.  Ten eerste kan je zien dat er merken zijn die heel veel orgaanvlees gebruiken in de voeding.

Wij zien  een teveel aan hart, long, pens en lever namelijk als vulmiddel, terwijl je eigenlijk slechts 15 tot maximaal 20% orgaanvlees zou moeten geven om weer op dezelfde verhoudingen uit te komen als een heel prooidier. 

 

Het vet percentage van het voer moet ook niet te hoog zijn, want sec gezien loop je dan zeker een risico op ondervoeding hoe raar dat ook klinkt.  Van een heel vet voer (>20%) heeft je hond namelijk een stuk minder nodig om op gewicht te blijven, waardoor je dus kan bedenken dat de feitelijke hoeveelheid  aan diverse voedingsstoffen en mineralen beduidend minder is doordat je zo weinig moet geven.

 

Dan zijn er merken en soorten die veel (bieten)pulp en dergelijke toevoegen. De rode bietenpulp geeft weliswaar een mooie rode kleur aan het vlees, maar je kan je voorstellen dat lichte honden en ook zwarte honden daardoor een rare gloed in de vachtkleur kunnen krijgen.

 

Voorts is er een toename in het gebruik van MDM binnen de voeding voor de hond en kat. MDM wordt ook wel separatoren vlees genoemd en wordt gemaakt door vlees met hoge druk waterstralen van het bot af te spuiten. Je krijgt dan een fijn product zonder structuur waarvan je al kan bedenken dat de meeste voedingswaarde al via het water weg is gegaan, maar op die manier heb je wel een heel goedkope vorm van “spiervlees”

 

Nu heb ik met deze achtergrond informatie wellicht het bos nog wat dichter gemaakt voor veel van de lezers vrees ik, maar kijk op je route en daar wil ik het etiket mee bedoelen. Geeft de route niet genoeg informatie en raak je daar ook nog de weg mee kwijt, vraag dan om meer aanwijzingen aan degene die de route heeft geschreven/ de verkopende partij of producent.

Daarmee hoop ik meer en meer mensen in ons gezonde vers voer huisdieren bos tegen te komen!